James forteller

Det var i møtet med sorgen og smerten at James oppdaget at reisen inn i troens verden var mer sammensatt enn han hadde trodd.

Hadde jeg er personlig tro? Nei.

Barnetroen, som han hadde arvet fra foreldrene, dabbet av så fort han var gammel nok til å bestemme hvordan han ville tilbringe søndagene. Han fikk sin første jobb i en spillbutikk og erstattet gudstjenester og kirken med gleden over å få selge den siste og nyeste teknologien til kundene sine.

Da han ble gammel nok og begynte på universitetet, tok han en jobb som bartender på store festivaler. Han festet hver dag i tre år, men lite visste han at om fem år skulle han være godt i gang med prestestudiet.

alpha James 2.png

 

Da en eldstebror fra den gamle kirken hans inviterte ham til kirken, ble den 19 år gammel Jamesnysgjerrig. Han hadde ingen planer om å bli hjernevasket, men hadde likevel lyst til å finne ut hvilke planer denne fyren hadde.
Kirken var helt annerledes enn det jeg husket. Det var akkurat som om det var noe der som jeg ikke hadde sett før.

Det var ikke sånn at livet hans endret seg med én gang, men James bestemte seg for å finne litt mer ut av ting. Han gikk i kirken hver uke og han lot eldstebroren be for ham. Og når han ble bedt for, dukket Gud som regel opp.

Jeg kjente en veldig varme som gikk gjennom hele kroppen min, som en slags massiv bølge med fred. Alt jeg kunne høre var den gamle ungdomsarbeideren be for meg og det var som om han traff spikeren på hodet med hvert eneste ord han ba. Der og da visste jeg at Gud ønsket å gjøre enda mer i livet mitt.

Da han så tilbake på tidligere opplevelser, bestemte han seg for å bruke lidenskapen for teknologi og kommunikasjon for å dele evangeliet med sin egen generasjon.

Min generasjon opplever ikke kirken som relevant eller spesielt praktisk. For oss er kirken et fordømmende sted. Det er akkurat som om kirken har godtatt at den må være «i verden» men likevel ønsker å være flere etasjer over alt annet. Hvordan skal folk få oppleve Guds kjærlighet om vi fortsetter på den måten?

Da 22 år gamle Nevin Spence, en god kamerat av James, døde i en alvorlig gasslekasje, ble hverdagen hans snudd på hodet. Nevin, broren hans Graham og faren Noel, omkom alle i en tragisk ulykke ved familiegården i nærheten av Hillsborough, County Down i september 2012. Søsteren deres overlevde, men falt i koma.  

Som en ung, lovende rugbystjerne og vinner av prisen for årets unge rugbyspiller i 2011, ble nyheten om Nevins død en av de store nyhetssakene på BBS News og Sky Sports. Hendelsen rystet lokalsamfunnet og ifølge BBCs Edwin Poots, var det umulig å «fylle tomrommet de tre mennene etterlot seg».

Det var et tøft år for Spence-familien, for James og hele vennegjengen. Selv om han satt igjen med mange vanskelige spørsmål etter ulykken, fant James styrke i hvordan Nevin hadde vist og stått opp for troen sin mens han levde.

I media ble det hele tiden snakket om Nevins tro og om hvordan han elsket evangeliet. Da han døde rørte Nevin ved flere mennesker enn jeg kommer til å gjøre i løpet av et helt liv.

Etter begravelsen fikk James et uventet spørsmål. Noen venner lurte på om han hadde lyst til å arrangere Alpha sammen med dem. De fortalte hvordan Nevin hadde invitert dem med på Alpha mange ganger, og nå ønsket de forsøke selv, som en måte å ære den døde vennen.

Det hele var ganske skummelt, men da jeg så hvordan Nevins søster reise seg opp i kirken to dager etter at hun våknet fra koma, full av tro og fortalte hvor fantastisk faren og brødrene var, opplevde jeg Gud si; «Ser du hva jeg kan gjøre gjennom henne? Du må gjøre noe du også».

De neste åtte ukene arrangerte James og vennegjengen Alpha i lokalsamfunnet. I løpet av samlingene prøvde James å forklare og komme med gode svar inn i de ulike samtalene, og til tross for de utfordrende omstendighetene, fant vennegjengen mye glede i å holde Alpha sammen.

Vi gjorde en 'kom og spis med meg-happening' hvor vi bedømte og ga stemmer til de ulike matrettene. Vi koste oss masse!

Et år senere hører James fortsatt om betydningen de åtte ukene hadde for vennene.

Gud handlet på mirakuløst vis. Han brukte den grusomme situasjonen som en mulighet til å spre evangeliet på en måte jeg aldri hadde sett for meg. Jeg så mennesker innse at Jesus er relevant for deres liv og i deres hverdag.

Å se hvordan vennenes liv endret seg i møtet med smerten og sorgen, ga James en ny frimodighet og styrke i troen.

Det er en slags følelse som holder deg gående, selv når livet blir veldig vanskelig. Selv når man står og hamrer løs på en vegg, er det ingenting Gud ikke kan gjøre.

Alpha er en mulighet til å utforske meningen med livet. Finn nærmeste Alpha.

Skrevet av Yosoloa Olorunshola. Foto: Paul Akinrinlola

Pin Goog
Close
Alpha is an opportunity to explore life and the Christian faith, in a friendly, open and informal environment.
Try Alpha