Å stille et spørsmål

lead.jpg

Våre spørsmål er en respons til det vi opplever og erfarer. De er et resultat av det å leve i en konstant forvirrende og overveldende fascinerende verden. Hva er ditt spørsmål?

Å stille spørsmål er en ganske ydmyk ting. Ærlige spørsmål viser et ønske om å lære, og kanskje enda viktigere, denne ydmykheten skaper det nødvendige rommet vi trenger for å lære.

Platon mente at hans læremester Sokrates viktigste ord var; «Det uutforskede livet er ikke verdt å leve». Det virker som om trangen til å stille spørsmål er en del av vår menneskelige natur. Det er rett og slett en helt fundamental del av det å leve.

Så klart er det viktig å slå et slag for visshet. For doktoren som står midt i operasjonene eller piloten som møter turbulens, er visshet og selvtillit helt avgjørende. Men hva om spørsmålene våre ikke kan besvares i løpet av en enkelt forelesning, eller ikke kan løses med en likning?

Å stille spørsmål er del av vår menneskelige natur.

Spørsmålene som opptar meg og som omhandler min eksistens, lar seg ikke forklare med en molekylmodell eller en utførlig beskrivelse av kaliums betydning for kroppen min.

Jeg stiller alle slags spørsmål. Jeg bekymrer meg om framtiden. Jeg lurer på om isbreene vil smelte og skape oversvømmelse i Bangladesh. Jeg spør meg selv om teknologi gjør oss mer eller mindre menneskelige. Jeg lurer fortsatt på hvorfor jeg av og til blir trist og hvorfor jeg sårer de jeg virkelig bryr meg om. Jeg prøver å finne ut av hvorfor jeg har vært så heldig i livet mens andre må lide og plages. Hvorfor er jeg redd for edderkopper? Kommer jeg til å få kreft? Kommer jeg til å bli tjukk når jeg blir gammel? Har jeg oppnådd nok i livet mitt? Hvorfor er jeg her?

Våre dypeste spørsmål bunner ut i erfaringene som preger oss aller mest. De dominerer, akkurat som skyskrapere i horisonten. Spørsmål om kjærlighet og frykt, lidelse og hensikt overskygger livene våre, men noen ganger blir de rett og slett for store til at vi klarer å møte dem. Da ser vi heller ned på fortauet og stiller de ubetydelige og små spørsmålene.

Vi er skapt for å stille våre spørsmål med stor frimodighet.

Vi er skapt for å være frimodige i måten vi stiller spørsmål og vi trenger ikke være bundet av form. Hvorfor skal vi ta til takke med små spørsmål? Dersom vi finner mot til det, vil vi se at skyskraperne venter på oss.

Jesu liv har en magnetiserende effekt. Hvordan kan livet til en snekker som ble drept av romerne for over 2000 år siden fortsatt være den mest kjente personen i verdenshistorien? Levde Jesus i det hele tatt? Hvordan kan Gud bli menneske? På hvilken måte har dette betydning for meg?

Bibelen er full av historier om mennesker som kom til Jesus med spørsmål, og ofte stilt med en anklagende tone. En dag var det Jesu tur til å stille et spørsmål:
«Hvem sier dere at jeg er.»

Tim May leder Alpha UK. Følg ham på Twitter: @TGMAY.

Foto: Alex Douglas

Pin Goog
Close
Alpha is an opportunity to explore life and the Christian faith, in a friendly, open and informal environment.
Try Alpha