Uvisshetens eventyr

Jeg gransker sikkerhetskortet enda en gang og stirrer på flyvertinnens demonstrasjon. Nødutgangene har jeg allerede notert meg. Det er ikke det at jeg har flyskrekk, det er bare det at sikkerhetsinformasjon forsterker den lille frykten jeg har på innsiden. Jeg ser bort på fyrenved siden av meg som allerede er godt i gang med snorkingen og tenker; «Ja, det sier jeg deg. Ikke kom til meg med spørsmål om hvordan redningsvesten funker». Samtidig misunner jeg ham litt. Hvorfor sover ikke jeg? Hvorfor er denne sikkerhetsinformasjonen så enormt viktig for meg?

Statistisk sett har det aldri vært sikrere å leve enn akkurat nå. Samtidig er vi mye reddere enn før. Man skulle jo tro at drastisk forbedring innen helsevesen, utdanning, offentlig og nasjonal sikkerhet skulle minske vår hang til bekymring og frykt. Men - det er som om vi befinner oss midt i en epidemi av angst og frykt. Bare i fjor ble det skrevet ut hele 7 millioner resepter på angst-beroligende midler. Og det i Storbritannia. Omtrent 40 millioner voksne amerikanere lider av angst.

Den mest primitive responsen på frykt er flukt, og ganske ofte er det akkurat det vi gjør. Ikke flukt som i at vi løper av sted, men flukt som i utallige forsøk på å overvinne frykten i tankelivet vårt. Kanskje kollegaene på jobben misliker meg, den voksende føflekken på skulderen, tanken om at vi er i feil jobb. Google er den nye bakdøra vi finner tilflukt gjennom, og vi støtter oss på andres opplevelser og ditto frykt, med det resultat at usikkerhetene våre bekreftes.

Flukt er den mest primitive responsen på frykt.

Hvis noe kan sies å være ansvarlig for den økte uroen i livene våre, må det være den grunnleggende endringen i relasjonell usikkerhet. Mens informasjon er tilgjengelig i en skala vi aldri før har sett, har menneskets kunnskap sunket betraktelig,

Ta for eksempel værmeldingene. For hundre år siden stappet bonden fingeren i munnen og holdt den opp i lufta for å kjenne hvor vinden kom fra. Nå har vi satelitt-teknologi som gir et nøyaktig bilde av været for de to neste ukene. Det at kunnskapen er så tilgjengelig, sett sammen med vår hang til å minske risiko, fratar oss muligheten til å finne hvile i usikkerheten. 

Angstens makt og vår trang til å utslette usikkerhet stjeler livets store eventyr. Det er en direkte kontrast til løftet Jesus ga; «Jeg har kommet for å gi dere liv, og liv i overflod». (Joh 10.10). Oprah Winfrey har sagt at «Det største eventyret er å leve det livet man drømmer om». Uansett, gjennom Mind og Soul’s arbeid med emosjonell helse, har vi sett at et økende antall mennesker faktisk lever det livet de drømmer om.

En av grunnen til at vi virkelig elsker Alpha, er at det ikke tar usikkerheten ut av livet. I stedet tar kurset livet ut av selve usikkerheten. Kristenlivet handler ikke om å løse enhver usikkerhet; det handler om å leve fullt ut - på tross av vår usikkerhet. Det kristne livet sier at vi har sikkerhet i det som virkelig betyr noe - relasjonen med Gud, vår verdi som mennesker og i et evig liv. Alt annet er et eventyr som vi kan leve ut og nyte sammen. Som reformatoren Martin Luther en gang sa; «Be, og la Gud ta seg av bekymringene».

Kristenlivet handler ikke om å løse enhver usikkerhet - det handler om å leve fullt ut - på tross av vår usikkerhet.

Will van der Hart er grunnlegger av Mind and Soul, en kristen organisasjon med fokus på møtestedet mellom mental helserelaterte temaer og kristen spiritualitet. Han er medforfatter av bøkene The Pregnancy Book, The Worry Book, The Stuff of Life, and the forthcoming, The Guilt Book.

Følg Will på Twitter @vicarwill

Photography by Alex Douglas

Pin Goog
Close
Alpha is an opportunity to explore life and the Christian faith, in a friendly, open and informal environment.
Try Alpha