En radikal kirke

lead.jpg

Se for deg at du blir skutt med hagle i løpet av de første månedene i den nye jobben din. Velkommen til Chris Rogers verden. Han er pastor i All Hallows Church i Bow, et av Londons tøffeste og mest sammensatte nabolag. Alpha snakket med Chris om hvordan han bruker Jesu radikale livsstil som eksempel til å bygge en nyskapende kirke som oppleves som familie.

PÅ 60 SEKUNDER
Favorittsitat?
«Jo mer jeg blir kjent med Jesus, jo mer trøbbel havner jeg i». – Shane Claiborne.

Mest inspirert av?
Fr Duncan, den anglo-katolske presten rett ved siden av oss på østkanten. Et par år tilbake måtte han gjennom flere måneder med rehabilitering etter å ha blitt stukket ned på gata. En liten stund etter banket det på døra og der sto fyren som hadde stukket ham ned. Duncan åpnet armene sine og ga ham en god og lang klem. Alt dette mens fyren hulket og gråt.

Hva får deg til å le?
Jeg har en litt sær form for humor. De jeg ler aller mest og best sammen med, er folk fra kirka. Vi tilbringer søndagskveldene sammen, det går hardt for seg og jeg elsker det!
 
HOVEDINTERVJU
Hvordan ble du kristen?

I oppveksten kjente jeg til kristendom, men jeg hadde en følelse av at det jeg så i kirken var helt adskilt fra det jeg så på gata. Jeg tenkte at dersom Jesus var sann, da var han sann både i og utenfor kirkebygget.

Da jeg var 15 eller 16 år skjedde det en del ting som gjorde at hverdagen nesten falt fra hverandre. Jeg begynte å lese Matteus-evangeliet. Den Jesus jeg lest om og fant der, var så tiltrekkende og rebelsk. Han gjorde ting som de jødiske rabbiene på den tiden aldri ville ha gjort. Jeg var ganske ukomfortabel med det kristne «stempelet», men fant ut at Jesus tilbød noe som var så radikalt.

 

“Den Jesus jeg fant i evangeliet var så tiltrekkende og rebelsk.”

 

Hvorfor tror du det er viktig for kirken å være kreativ og ta del i samtidskulturen?

Enten om det er i kunst eller musikk, har kirken alltid fanget noe som tar pusten fra oss ved å bruke kreativiteten som finnes rundt oss. Ta orgelet som eksempel. Det var egentlig et nytt instrument og ble av mange sett på som djevelens instrument.

Gud er kreativitet. Når du leser i 1.Mosebok, skaper Gud Adam og Eva og plasserer dem i Edens hage og sier til dem; «Se her, jeg vil at dere skal ta dere av hagen, jeg ønsker at dere skal skape og jeg ønsker at dere skal lage».

Hva har vært den største utfordringen for deg i å lede denne menigheten?

Kort tid etter at jeg flyttet hit ble jeg skutt med et luftgevær, og før jul ble noen drept kun få meter fra inngangsdøra vår. For to uker siden kastet noen en murstein gjennom soveromsvinduet.

Jeg har skjønt at vi kommer til å miste piffen, dersom vi ikke bruker hver eneste dag til å finne ut av hva Gud ønsker å bruke oss til. Hver dag gir Gud meg nye øyne for dette nabolaget og til å se det vakre i det som er ødelagt.

Så det har altså være noen relativt store utfordringer. Hva med oppturene?

En venn som jobber med å finne bolig til hjemløse sa nylig; «Siden dere kom hit, har nabolaget våknet til liv igjen». Det er uten tvil det mest oppløftende jeg har hørt, ettersom jeg mener vi kristne bør være kjent for livet og gleden vi bringer med oss. Vi ønsker å være kjent som den kirken; party-kirken.

Noen ganger i året holder vi gudstjeneste utenfor selve kirkebygget. Vi har grillfester og halal-grilling. I løpet av sommeren har vi gitt bort mer enn 300 halal-burgere til muslimer i nabolaget. Hvis Guds rike er som en fest og feiring, da bør vi også leve slik - og ikke bare vente på det som kommer.

“Vi kristne bør være kjent for livet vi bringer med oss.”

Hvordan har Alpha fungert i din kirke?

Jeg vil anslå at to tredjedeler av menigheten har tatt Alpha, og de aller fleste har kommet til tro gjennom Alpha. Noen av dem har vært kristne, forlatt troen og så gjenoppdaget den gjennom Alpha. Men de fleste er helt nye i troen, og det gjør alt så utrolig spennende.

I vår kirke har Alpha skapt et sted og rom for folk som normalt ikke stiller de ærlige og utfordrende spørsmålene. I hverdagen har de kanskje ikke tid til å stoppe og reflektere over det. De har kanskje fem sekunder til en kjapp samtale, og så skyver de det fra seg. På Alpha får man mulighet til å virkelig tygge på det man ellers ikke har tid til.

Skrevet av Yosola Olorunshola
Foto: Luke Williams

Pin Goog
Close
Alpha is an opportunity to explore life and the Christian faith, in a friendly, open and informal environment.
Try Alpha