Justin Welby

Fra oljefelt og krigssoner til prekestol og katedraler. Justin Welbys CV er på ingen måte tradisjonell. Erkebiskopen i Canterbury forteller om suksess, fiasko og andre opplevelser som har formet livet.

TROEN

Hvorfor begynte du å tro?

Jeg vokste opp uten særlig kristen bakgrunn. Pappa var det man kan kalle for «ubåt-kristen», den typen som kommer til overflaten en gang i året, rundt juletider.

Etter videregående og før universitetet, bodde jeg i Kenya i et kollektiv med en som var kristen. I huset fantes det kun to bøker, den ene var «Den engelske grunnloven», skrevet på 1800-tallet av Bagehot, den andre var Bibelen. Jeg leste Bagehot to ganger og orket ikke lese den enda en gang. Derfor begynte jeg å lese i Bibelen.

Jeg forsto ikke egentlig ikke hva jeg leste, men på andreåret på universitetet var det noen som forklarte meg hvorfor Jesus døde for mine synder og at jeg kunne kjenne ham. Der og da bestemte jeg meg for å ta imot Jesus, og etter det endret alt seg. Det var både oppturer og nedturer, men etter det var det ingen vei utenom Gud. Det var ingen vei tilbake.

Hva var de store spørsmålene du hadde etter at du ble kristen?

Jeg lurte på alt mulig. Det største spørsmålet var om jeg nå måtte bli en kjip person og slutte med alt som var gøy.

Mens jeg jobbet innenfor oljeindustrien stilte jeg mange spørsmål ved hva som var rett og hva som var galt. En gang fikk jeg spørsmålet; «Hva utgjør en god økonomisk lederi et stort oljeselskap?» Jeg svarte litt typisk og i krast; «ikke ha deg med sekretæren din og hold orden i regnskapet». «Nei, svarte han. "Nå beskriver du hva det vil si å være et skikkelig menneske. Hva vil det si å være en god kristen økonomisk leder et stort oljeselskap»? Det var et spørsmål som i bunn og grunn handlet om verdier, og har reflektert mest over.

"Jeg hadde mange spørsmål. Måtte jeg bli en kjedelig fyr og slutte med alt som var gøy?"

JOBBEN

Møtte du noen utfordringer ved å være kristen og det å jobbe i et så stort firma?

Ja, det var en del spenning ved det å være kristen i en verden som, hvis noe, anser tro for å være en fritidsaktivitet og ikke noe som preger hele livet ditt. Jeg pleide å komme på jobb rundt 08.00 og var ferdig rundt 21 eller 22. På den tiden hadde vi små barn og jeg tok meg selv i å undre; «Legger du opp dagen din slik at du husker at du faktisk er kristen»?

Hvordan kom du deg fra businessverdenen og inn i kirken?

I 1987 hørte jeg en tale av John McClure. Han fortalte om hvordan han en gang sto mellom en fantastisk jobb i NASA og fulltidstjeneste i en menighet. Mens han fortalte om valget han tok opplevde jeg Gud utfordre meg; Det er det samme valget jeg ønsker at du skal ta».

Det var på ingen måte en lett avgjørelse. Underveis i teologistudiene sleit jeg med karriereendringen; det å ha mindre ansvar og den overveldende følelsen av å befinne meg langt utenfor komfortsonen. Siden den gangen har veien bestått av ulike avstikkere her og der. Blant annet endte jeg opp i noen farlige situasjoner mens jeg jobbet med forsoningsarbeid, konflikthåndtering og fredsmekling i Afrika og Midtøsten. Der lærte jeg en rekke nye ferdigheter og når jeg ser på det større bildet virker det som om Gud hele veien har trent meg og min familie.  

Hva er det ene tingen suksess har lært deg og hva er den ene tingen fiasko har lært deg?

Som type er jeg nok mye mer opptatt av fiasko enn suksess. Jeg tror vi alle trenger å sørge når vi mislykkes og feire når vi lykkes. Vi har en tendens til å hevde oss og skryte av suksess og simpelthen ignorere fiaskoen.

Noe av det jeg har lært av Salmenes bok er hvordan jeg kan løfte opp fiasko framfor Gud. For åtte år siden mislyktes jeg ganske kraftig, som et resultat av en rekkes feilgrep på jobben. Av det lærte jeg å ikke la situasjoner bare flyte av sted, samtidig lærte jeg hvordan man kan innrømme overfor Gud at man har rotet det til.

"Jeg er mer bevisst fiasko enn suksess."

KIRKEN

Hvorfor er du så lidenskapelig opptatt av kirken?

Når kirken fungerer som den skal, er den det vakreste, mest utrolige og tankevekkende fellesskapet på jorda. Det nye testamentet beskriver kirken som Kristi brud, noe som han er dypt og lidenskapelig opptatt av. Den helbreder, den forvandler, den elsker. Kirken forandrer samfunn og hjelper mennesker til å møte Gud. Den er fantastisk. Gud har valgt kirken som et redskap for å fortsette det verk som Jesus startet. Derfor er kirkens oppdrag å bygge fellesskap slik Gud har tiltenkt det.

Hvorfor tror du Alpha virker og hvilken betydning kommer Alpha til å ha for den kommende generasjonen?

For meg er Alpha et uttrykk for hvordan Den Hellige Ånd arbeider, siden det forener alle slags typer mennesker og kirken. Alpha har stor betydning fordi det viser hvordan Jesus er vår Gud og vår venn, slik vi leser i Evangeliet etter Johannes. Kurset gjør det lettfattelig, brukervennlig og tilgjengelig. Det er virkelig noe helt for seg selv. Alpha leder mennesker i en nærere relasjon med Jesus og bygger fellesskap som har en plass i verden og forandrer den til et bedre sted.

Skrevet av: Ruth Awogbade
Foto: Alex Douglas

Pin Goog
Close
Alpha is an opportunity to explore life and the Christian faith, in a friendly, open and informal environment.
Try Alpha