Alpha i Antarktis

For folk flest er sikkert en 16måneders tur til Antarktis mer enn utfordrende nok. For anestesilegen Alistair ble oppholdet på den øde forskningsstasjonen ekstra spennende da han fikk mulighet til å snakke med vennene om tro og meningen med livet.

Hvorfor dro du til Antarktis?

På universitetet hadde jeg hørt om the British Antarctic Survey, en forskningsorganisasjon som holder til på Antarktis. «Så gøy det hadde vært å jobbe der», tenkte jeg, og søkte på en ledig stilling ved helseteamet på stasjonen. I 2006 ble jeg sendt til Antarktis for en periode på 16 måneder, og det var en drøm som gikk i oppfyllelse. Før denne hadde jeg også vært på andre ekspedisjoner og jeg elsket de øde og ekstreme værforholdene.

Det var en drøm som gikk i oppfyllelse.

Er Antarktis så annerledes og fremmed som man kanskje skulle tro?

På mange måter kan man sammenligne Antarktis med planeten Mars, hvor man er veldig adskilt resten av verden i det vi kan kalle uvennlige omgivelser. Det er faktisk gjort forskning som tar for seg de fysiske og mentale reaksjonene vi mennesker har på slike omgivelser. Det gir en god pekepinn på hvordan man ville reagere på en tur til mars.

Hvordan hjalp troen din deg i løpet av turen?

Da jeg dro til Antarktis hadde jeg ikke vært kristen så veldig lenge. En venn av meg arrangerte Alpha i 2004 og jeg så på det som en god anledning til å undersøke litt. På Antarktis hørte jeg på en del kristen podcaster og taler som jeg lastet ned på iPoden. Jeg fulgte også et opplegg der jeg leste hele Bibelen på et år. Podcastene og bibelleseplanen hjalp meg veldig, tatt i betraktning at jeg ikke hadde noe kristent fellesskap i blant kollegaene på forskningsstasjonen.
 
Hvordan hjelper troen deg i møtet med jobben som anestesilege?

Som anestesilege går minn jobb ut å bedøve folk. Kona mi er også kristen og vi har snakket en del om hva det vil si for oss å være kristne på arbeidsplassen. Jeg tror at det å uttrykke troen på Jesus egentlig er det å leve på en måte som oser Jesus; å leve så nært og likt Jesus som overhodet mulig. Så klart er det en utfordring. Det er det for oss alle, men å vite at man er frelst og freden som følger med det, gir en veldig styrke i hverdagen. Og det er ikke noe man bør undervurdere.

Hva har Alpha betydd for deg?

Det har uten tvil snudd opp med på hele livet mitt. Det er noe med den indre freden og vissheten om hva livet egentlig handler om. Jeg vokste opp i et kristnet hjem, men følte vel egentlig aldri at jeg helt forsto hva det dreide seg om. Alpha-samtalene «Hvem er Jesus? Hvorfor døde Jesus? Hvordan kan vi tro? handlet om akkurat dette. Som person liker jeg å ha alle fakta på bordet, og jeg tenker ganske logisk og rasjonelt. For meg var det veldig viktig å ha dette på plass for at jeg skulle kunne nærme meg troen. Det var nok det som gjorde at jeg deltok, engasjerte meg og til syvende og sist begynte å tro på Jesus.

Hvorfor var det viktig for deg å arrangere Alpha på Antarktis?

Uavhengig av hvor ideen kom fra, er jeg veldig glad for at jeg gjorde det. Helt fra starten av var jeg bevisst på at jeg kom til å leve veldig tett med mennesker for en ganske lang periode. Hvis jeg noen gang skulle få anledning til å dele troen min med noen, så var det det der. Det funket jo for meg, så hvorfor skulle det ikke funke for disse menneskene? Vi spiste sammen, jobbet side om side og tilbrakte all vår fritid sammen med hverandre. På mange måter er det helt unikt. Jeg passet på å fortelle de andre om hva troen betød for meg, og jeg hadde også mange gode og oppmuntrende samtaler med kollegaer som ikke deltok på Alpha.

Hva var responsen til de som deltok på Alpha på Antarktis?

Jeg skrev «Hva er meningen med livet» på en plakat og hang den opp et sted på forskningsstasjonen. Folk var nok veldig nysgjerrig på hva den «gale legen» hadde funnet på nå, for nesten halvparten møtte opp til den første delen, men det var tre stykker som begynte å gå fast på Alpha, en fransk kokk, en meteorolog og en biolog. De to vitenskaperne var interessert i å høre mer om dette fra en leges ståsted. De ville vite hva jeg trodde på. Kokken var interessert i åndelighet som sådan. Han ønsket å lære mer. Jeg klarte å lede samtaler og deltakerne stilte spørsmål.

Jeg klarte å lede samtaler og deltakerne stilte spørsmål.

Hvordan skilte ditt Alpha seg ut fra andre Alpha?

Jeg har veldig tro på det å spise sammen. Det er noe med stemningen som utgjør en forskjell. Men jeg tror den aller største forskjellen var det at jeg kjente disse folkene fra før, siden vi jobbet og bodde sammen.

Har du et råd til de som ønsker å arrangere et litt utradisjonelt Alpha?

Bare gjør det. Ta steget og arranger Alpha. Jeg hang opp en plakat og fikk folk til å komme, og det var egentlig det. Samlingene er interessante og overhodet ikke angripende, de inneholder informasjon og små anekdoter. Dersom folk ikke likte det, trengte de jo heller ikke å komme tilbake. Men samtidig var det stor sannsynlighet for at hvis de kom, ønsket de å fortsette.
Bare prøv det og hold deg til opplegget, så vil du se at Alpha funker!

Er du interessert i å holde Alpha?
Skrevet av James Nixon.

 

Pin Goog
Close
Alpha is an opportunity to explore life and the Christian faith, in a friendly, open and informal environment.
Try Alpha